fbpx

Hogyan fotózz rajzot, festményt? - A rajz fotózás 5 titka

Benned is felmerült már a kérdés, hogy hogyan fotózz rajzot vagy festményt? Ha igen, jó helyen jársz, mert ebben a cikkben megmutatom a rajz fotózás minden csínját-bínját. 🙂

Több rajzos facebook csoportban is benne vagyok, mert a fotózás mellet a rajzolás és a festés is nagyon közel áll hozzám. Ezekben a csoportokban nagyon sokszor azt látom, hogy rengetegen nem tudják, hogy hogyan fotózzák le úgy a rajzaikat, hogy a fotók hűen vissza is adják rajzaik eredeti szépségét.

Ha te se tudod, hogy hogyan fotózz rajzot vagy festményt, íme pár tipp, ami segíteni fog! 🙂

Hogyan fotózz rajzot? Használj megfelelő eszközt

A legjobb az lenne, ha a fotót egy jó minőségű fényképezőgéppel készítenéd. Ha ilyennel nem rendelkezel, akkor egy telefon is megteszi. A mai telefonok már úgyis egészen jó minőségű képeket tudnak csinálni. Viszont ha olyan telefonnal rendelkezel, ami nem készít túl jó képeket, én azt javaslom, hogy inkább kérj kölcsön valakitől egy fényképezőgépet, vagy egy jobb telefont, és azzal készítsd el a fotót. Utólag majd örülni fogsz neki, hogy jobb minőségű fotód van az alkotásodról, és nem csak egy homályos kép, főleg ha az eredeti rajzod esetleg már el is veszett/ tönkrement, és már csak ez a fotód maradt a képedről.

hogyan fotózz rajzot

A rajz fotózás második legfontosabb titka: Rakd megfelelő helyre a rajzod

Ha nem szeretnéd, hogy csúnya árnyékok vagy esetleg becsillanások legyenek a rajzodon, akkor tedd olyan helyre, ahol egyenletesen éri a fény. Ne tedd ki közvetlen a napfényre, hanem rakd például az ablak mellé, vagy egy árnyékos helyre, ahol azért elég fény éri.

rajz fotózás

Tartsd megfelelően a fényképezőgépet/ telefont

Ha nem akarod, hogy torzuljon a rajzod a fényképen, nagyon fontos, hogy a rajzlappal párhuzamosan tartsd a fényképezőgépet. Ha nem teljesen párhuzamos, akkor a rajzodnak az a része, ami közelebb van a gép síkjához, nagyobbnak fog látszódni, ami pedig messzebb, az kisebbnek.

rajz fotózás

Vigyázz, hogy ne mozduljon be a kép

Fontos, hogy a lehető legstabilabban tartsd a fényképezőgépet/ telefont, és hogy a rajzod is mozdulatlan legyen, mert ha valamelyik nem elég stabil, és bemozdul, az azt eredményezheti, hogy homályos lesz a fénykép. Ha kell, használj állványt, vagy támaszd neki/rakd rá valamire a fényképezőgépedet, ami mozdulatlanul tartja. Ha lehet, használj időzítőt.

Hogyan fotózz rajzot

Ne felejtsd el az utómunkát

Ha azt szeretnéd, hogy a fényképen ugyanolyan kontrasztosan látszódjon a rajzod mint a valóságban, és ugyanolyan vibrálóak legyenek a színek, akkor el kell végezned bizonyos javításokat az elkészült fotón egy megfelelő programmal. Manapság már szinte az összes okostelefonon is található ilyen program, illetve online programok is léteznek, amiket le se kell töltened. A legfontosabb javítások a kontraszt, a fehéregyensúly és a telítettség beállítása, illetve szükség esetén a kép megvágása. Egy nyers kép mindig sokkal fakóbb, ezért jó, ha kicsit feljebb veszed a kontrasztot. A színek is mindig fakóbbak, ezért kicsit élénkíthetsz rajtuk a telítettség változtatásával. Vágással eltüntetheted a kép széléről az oda nem illő / felesleges részeket. A színegyensúllyal pedig beállíthatod, hogy pl. a fehérek valóban fehérek legyenek.

Remélem hasznosnak találtad ezt a cikket a rajz fotózás rejtelmeiről. Terveim szerint több hasznos fotós tippet is megosztok majd veletek. Ha szeretnél értesülni az újabb tippekről, vagy nyomonkövetni a munkásságomat, kövess facebookon is! 🙂

Hogyan fotózz rajzot festményt

Ha szeretnél többet megtudni rólam, kattints ide!